Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice

Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice

        Tvrtka: Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice,
        Sjedište Zadruge: Gorice 81, Općina Dragalić, Brodsko-posavska županija
        Pošta: 35428 Dragalić                                                     

Predmet poslovanja Zadruge je obavljanje sljedećih djelatnosti:

 

  • Poljoprivreda, lov i usluge povezane s njima
  • Proizvodnja hrane i pića
  • Poslovanje nekretninama
  • Ostale uslužne djelatnosti
  • Organiziranje ekološke poljoprivredne proizvodnje
  • Kooperativni odnosi sa poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima
  • Kupnja i prodaja robe
  • Obavljanje trgovine i posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu
  • Otkup poljoprivrednih proizvoda i plodova prirode
  • Seoski turizam

 

Upravitelj: Ivan Rešković, 091 24 10 318

Članovi: 10 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa područja Gorica

Razlozi osnivanja

        U selu  Gorice je sustavljena osvajačka vojska i njen strateški plan "spaljena zemlja". Kao ratno poprište selo je potpuno uništeno (obiteljske kuće, gospodarski objekti, strojevi, oprema, stočni fond i trajni nasadi). Uz pomoć države obnovljene su obiteljske kuće, a za obnovu svojih gospodarstava najviše se uzdaju u vlastito znanje i vrijedne ruke.

        Ovi ljudi, potomci starih graničara, osnovali su zadrugu koja će im kao servis pomoći u ostvarenju poslovnih zamisli da svojim obiteljskim gospodarstvima upravljaju po ekološkim pravilima. Konačni cilj je da cijelo selo (sva gospodarstva) prihvate pravila ekološke poljoprivrede, kako bi održivim gospodarenjem ovo prelijepo selo ostavili očuvano dolazećim naraštajima.

Zemljopisne i gospodarske osobitosti

        Selo Gorice je udaljeno od korita rijeke Save 2,5 km. Nalazi se na brdu 139 mnm, "usamljenom" u prostranoj riječnoj dolini. Zbog toga se u lokalnom govoru kaže: "Idem na Gorice", a ne, kako bi bilo po gramatičkim pravilima: "Idem u Gorice".

        Između sela i Save je dolinska depresija (pašnjak) imenom Iva od stotinjak hektara koje plavi Sava za visokih vodostaja.

        Sa agrotehničkog gledišta na njihovom poljoprivrednom zemljištu postoje klimatsko edafski uvjeti za uzgoj voća i svih oraničnih kultura, te svih vrsta stoke. Tradicionalno je držanje stoke (goveda, svinje, konji) na pašnjaku Iva.

Stanje proizvodnje

        Ovi hrabri ljudi su doslovno u minskim poljima počeli podizati trajne nasade (uz državne poticaje) kao vjeru da će ostati na ovom ljupkom brdu. Vjeruju da će uz pomoć šire zajednice minska polja zasaditi voćnjacima, vrtovima i mirisnim žitaricama.

        Sada imaju zasađeno desetak hektara voćnjaka. Ambicije su veće, no ispituju tržište i preko zadruge žele plasirati gotove proizvode: voćne rakije (šljivovača, kruškovača, jabukovača,..), suhe šljive i druge voćne prerađevine. Nade su velike, a najviše vjeruju da će njihovi ekološki proizvodi brzo pronaći kupce na lokalnom i nacionalnom tržištu.

        Nije neskromno dodati da tradicionalno svinjogojstvo i proizvodnja kulena i drugih prerađevina, uz voćne rakije mogu biti zanimljiva roba za tržište i solidan izvor prihoda obiteljima  naših zadrugara.