Poziv - Promotivna priredba "Jesen na Goricama"

PZ Ekoprodukt Gorice
Gorice 81
Brodsko-posavska županija
Općina Dragalić

Pozivamo Vas na promotivnu priredbu "Jesen na Goricama" 21. listopada 2005. u 10,00 sati

        Jedan od osnovnih problema ovog sela je nedostupno tržište poljoprivrednih proizvoda. Misija osnovane ekološke poljoprivredne zadruge je osigurati priključak tržištu  poljoprivrednih proizvoda svojim članovima, te pristupiti organiziranom korištenju agrarnih i prirodnih resursa po  organsko-biološkim načelima
Seoski turizam je koristan oblik izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda, pa želimo kroz ovu promociju započeti tu značajnu gospodarsku aktivnost.

        Hrvatski radio svakodnevno u prognozama vremena spominje  ime ovog sela kao "Gorice kod Nove Gradiške". Zbog toga nismo anonimni, no rijetki nas posjećuju, a mnogi neznaju gdje smo. Pozvanima (a i putnicima namjernicima) želimo dobrodošlicu, vjerujući da ćemo ostati u dobroj uspomeni i da će mnogi naći razloge za poslovnu suradnju sa našom zadrugom i njenim članovima, te za dolazak u naše selo, općinu i županiju.

        Program:
  • Sudjelovanje u pečenju rakije
  • Prikaz projekta obnove: "Voćnjaci umjesto mina"
  • Obilazak pašnjaka Iva
  • Razgledanje sela
  • Kušanje rakija
  • Ručak
  • Zabava uz rakijski kazan i jesenska iznenađenja slavonskog dvorišta

        Selo Gorice je udaljeno od korita rijeke Save 2,5 km. Nalazi se na brdu 139 mnm, "usamljenom" u prostranoj riječnoj dolini. Zbog toga se u lokalnom govoru kaže: "Idem na Gor'ce", a ne, kako bi bilo po gramatičkim pravilima : "Idem u Gorice". Između sela i Save je dolinska depresija (pašnjak) imenom Iva od stotinjak hektara koje plavi rijeka Sava za visokog vodostaja. Sa agrotehničkog gledišta na njihovom poljoprivrednom zemljištu postoje povoljni ekološki uvjeti za uzgoj voća, oraničnih i vrtnih kultura, te svih vrsta stoke. Tradicionalno je držanje stoke (goveda, svinje, konji) na pašnjaku Iva. Zbog navedenih specifičnosti i očuvane prirode, cijelo selo može usvojiti načela ekološke poljoprivrede.

Načelnik općine Dragalić                                                           
Upravitelj PZ
Zvonimir Karlik                                                                     
Ivan Rešković