Sušenje cvjetova i grančica višnje i ostalih koštićavih vrsta

        Vlasnike voćnjaka koštićavih voćki (breskve, marelice, nektarine, šljive, trešnje i višnje) podsjećam na prošlogodišnje loše iskustvo, a u svezi pojave opasne bolesti koštičavih voćaka Monilia laxa (Ehrerb.), koja u našem uzgojnom području češće napada cvijet i grančice, a rjeđe plod. Monilia laxa napada breskvu, marelicu, nektarinu, šljivu, trešnju i višnju.

         Simptomi zaraze najuočljiviji su u razdoblju cvatnje. Dakle, u cvatnji, nakon kiše, spore dospiju na njušku cvijeta i inficiraju ga. Cvijet posmeđi i suši se, a gljivica prodire u mladu grančicu u koju izlučuje toksine pa uzrokuje i njezino sušenje. Osušene grančice s cvjetovima ostaju u krošnji i izgledaju kao spaljene vatrom.

        Simptomi zaraze na plodu vide se tijekom zriobe, kad se nakon završetka razvoja gljive pojave bijeli koncentrični krugovi (micelij gljive sa sporama). Dio plodova ostane visiti a dio se smežura i padne na tlo te predstavlja izvor zaraze u slijedećoj godini. Osim toga izvor zaraze su i rak rane bolesnih (suhih) grana koje ostaju na stablu tijekom zime.


 

         Suzbijanje je najbolje provoditi preventivno i to rezidbom zaraženih grančica i grana te skidanjem zaraženih plodova koje je potrebno uništiti (spaliti ili dublje zakopati). Također je važno provoditi redovitu zaštitu od štetnika koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice.

        Kišovito proljeće zahtijeva i kemijsko suzbijanje uzročnika sušenja cvijeta i grančica koštićavih voćaka. Za kvaliteno suzbijanje potrebna su dva prskanja i to:

  1. pred cvatnju ili u samom početku cvatnje
  2. pred kraj cvatnje (kad otpadne većina cvjetnih latica)

Vrlo su učinkoviti sljedeći fungicidi:

  1. SIGNUM u koncentraciji 0,06%
  2. BAVISTIN FL u koncentraciji 0,05%
  3. RONILAN DF u koncentraciji 0,15%
  4. KONKER u koncentraciji 0,15%

        Preporučam primjenu fungicida BAVISTIN, KONKER ili SIGNUM pred cvatnju, a RONILAN DF ili SIGNUM nakon cvatnje. SIGNUM je najnoviji fungicid namijenjen suzbijanju šireg spektra bolesti povrća i koštićavog voća sa vrlo kratkom karencom.

Renato Vilenica, dipl.ing.agr.