Vinograd pod snijegom - Ususret rezidbi

Ususret rezidbi

Zimski mjeseci blagih temperatura i bez značajnijih oborina, poglavito snijega, izmamili su vinogradare u njihove vinograde već tijekom veljače. Vremenske uvjete prikladne za rezidbu najavili su i prvi vjesnici proljeća kao i voćke, poglavito vinogradarske breskve koje su počele pupati. Ipak, proteklih nekoliko dana zima na izmaku odlučila je pokazati svoje zube zatrpavši nas debelim snježnim pokrivačem koji i u kontinentalnom dijelu Hrvatske mjeri preko pola metra.

Opširnije:Vinograd pod snijegom - Ususret...

Preporuka za zaštitu vinove loze - 2018.

2. 6. 2018.

Preporuka za zaštitu vinove loze nakon cvatnje

Plamenjača

        Nakon cvatnje vinove loze preporučamo primjenu sistemičnih fungicida jer vinova loza ima bujnu masu i veliku lisnu površinu koju je teško pokriti kontaktnim fungicidima. Još uvijek štitimo sve dijelove vinove loze te naknadno izrasle dijelove. U tu svrhu koristimo sistemične ili bolje rečeno sistemične pripravke uz dodatak kontaktne komponentne radi smanjena mogućnost pojave otpornosti gljivica uzročnika bolesti. Prednost sistemičnih fungicida je nemogućnost direktnog ispiranja kišom te njihovo kretanje unutar provodnih snopova gdje suzbiju micelije kojima se gljiva uzročnik bolesti širi unutar zaraženih organa.

        ACROBAT MZ WG i FORUM STAR najučinkovitije suzbijaju plamenjače u vinogradima jer stopiraju razvoja bolesti i u slučaju da se već razvila na i u zaraženim organima. [Osim navedenih fungicida moguće je primijeniti pripravak CABRIO TOP koji djeluje dvostruko na plamenjaču i pepelnicu. Djeluje na principu stvaranja deponija aktivne tvari na listu koja se oslobađa i aktivno suzbija spore plamenjače i pepelnice prilikom kiše ili jače rose.

Pepelnica

        Pepelnica za intenzivan razvoj ne treba kišu već joj je za infekcije potrebna povećana relativna vlaga zraka, jutarnje rose te bujan čokot. Iako je pepelnicu potrebno kontrolirati već od otvaranja pupova, upravo je završetak cvatnje do zatvaranja grozda vrijeme za intenzivnu borbu protiv pepelnice.

        Zbog bujnosti vinove loze, osjetljivosti na infekcije i vremenske uvjete koji pogoduju razvoju pepelnice preporučamo primjenu sistemičnih pripravaka. Jedan od novijih i u praksi iznimno brzo prihvačenih pripravaka je svakako VIVANDO sa svojim jedinstvenim načinom djelovanja u obliku aktivne tvari metrafenon. Također se može toplo preporućiti pripravak COLLIS koji osim pepelnice dodatno suzbija uzročnike sive plijesni.

Opširnije:Preporuka za zaštitu vinove loze...